jubileum-kbs

Verbouw IJsstadion Thialf

Verbouw Thialf Heerenveen

(lange) baanbrekend project

Een project dat alle wereldrecords breekt! Dan hebben we het over het schaatsstadion Thialf in Heerenveen. In 2014 kregen wij – samen met diverse bouwpartners – de opdracht om het oude schaatsstadion om te bouwen tot de snelste laaglandbaan van de wereld. Met succes! De eerste wedstrijden op de nieuwe baan braken vele records. Met meer dan trots kijken we terug op dit complexe bouwkundige project.

Voor dit project gingen wij aan de slag met:

Opdrachtgever

Schaatsstadion Thialf

Bouwpartners

Architect: ZJA

Bouw: Heddes Bouw & Ontwikkeling B.V.

Partner
Ontwikkelaars

Uitvoering

Architect: ZJA

Bouw: Heddes Bouw & Ontwikkeling B.V.

Strakke opleverdatum

De verbouw van het Thialf mocht maximaal 2 jaar duren. Twee weken voor deze deadline stonden we met de bouwpartners in de nieuwe ijshal en toastten we op het succes! Het stadion werd ruim binnen de afgesproken termijn opgeleverd.

Wat voorafgaand aan deze succesvolle oplevering: vele uren tekenwerk, BIM modellering en clash controls. Onze bouwkundige Peter de Ruiter nam dit onder zijn hoede, net als de rol van projectleider BIM. Kortere lijnen kun je niet hebben! Dit zorgde voor een snelle voortgang van het project. Wekelijks zat hij met het volledige bouwteam om de tafel om de vorderingen van het project door te nemen.

Van schil tot schaatsbaan

De verbouw bestond uit verschillende fases. De schil werd als eerste aangepakt. Op de bestaande staalconstructie werd de buitenkant het nieuwe Thialf zichtbaar. Met spanning werd er vanuit de bouwkeet toegekeken toen de eerste hexagonplaten tegen de gevel werden gemonteerd. Dit had al voor de nodige hoofdbrekers gezorgd:

Samen met de architect, gevelbouwer en leverancier was er een plan bedacht waarbij veel was geschoven met de panelen, kozijnen, het trappenhuis en de vluchtwegen. In de uitvoering kwam dit vakwerk tot op de centimeter nauwkeurig samen.

Tijdens de tweede fase werd de binnenkant aangepakt met de nadruk op het binnenklimaat. De unieke plafondplaten, de W-installaties en de luchtdichte binnengevel spelen hierin een belangrijke rol. Vanuit onze discipline als bouwkundige gaf dit de nodige uitdagingen om alles binnen de huidige constructie en volgens het ontwerp van de architect uit te tekenen.

Een project van wereldniveau

IJsstadion Thialf Heerenveen blijft een project om trots op te zijn. Trots op de oplossingen die we hebben bedacht voor de unieke gevelbeplating. Trots op de constructie voor de reflecterende plafondplaten. En trots op de samenwerking met alle bouwpartners. Wat ons betreft: een prestatie die alle records breekt!

Er is meer

Bekijk ook deze projecten:

Nieuwbouw kantoor DUO

John Laing Social Infrastructure

Er komen projecten voorbij waar je het jaren later nog over hebt. Een van die projecten is de nieuwbouw van het kantoor van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Belastingdienst. Een organisch kantorencomplex dat de skyline van Groningen markeert….
Vorige
Volgende

Samenwerken?

Mogen we jouw project binnenkort aan deze pagina toevoegen? We gaan graag voor je aan de slag op het gebied van kostenberekeningen, (BIM)modellering en bouwmanagement. Neem nu contact met ons op.